Kategorier

lördag 31 januari 2015

Inridning del 1

Hejsan!!!

Idag är det exakt ett halvår sedan jag hämtade Frànn i Stockholm på Frihamra Gård. Mycket har hänt sedan den dagen. Vi har lärt känna varandra och litar på varandra mer och mer för varje litet steg och dag som går och idag mina vänner så red jag ut bakom en annan häst med Fránn!!!! Ja ni hörde rätt. Gick upp halv 7 och skulle möta Maria i stallet i Ersnäs kl 9 ungefär.
Dagen började jättebra här hemma med lastningen in i transporten, han gick på hur fint som helst.
Resan till Ersnäs är ju väldigt kort så det gick fort att åka dit och avlastningen gick också jättebra :)

Sedan kom vi in i stallet och det gick bra, det var nått gnägg och visa upp sig för dem andra lite grann, men gick bra att sadla och tränsa på den nya platsen och vi kunde bege oss iväg. Maria på en rutinerad islandshäst och jag gående brevid Fránn.

Första biten gick ju sådär för han var som lite stressad av att det gick en häst brevid och sen efter ett tag började han som komma in i det mer och vart lite mer avslappnad så jag testade sitta upp och det gick! Så Maria och Solo var framför och jag och Fránn bakom och han sparkade bakut en gång och sen så fortsatte han och följde efter Solo. I början skulle han som visa sig matcho och hoppa upp på Solo, men jag var såklart bestämd och gjorde one rain stop (drar i en tygel, mycket effektivt att stanna en häst som inte lärt sig tygeltag och en häst som blir för stark att stanna). Gick sen bra och han slutade att stegra och följde med Solo nu utan större problem.

Hemvägen så hoppade jag av och gick brevid igen. Gick lite bättre än ditvägen men var fortfarande lite spänt då det kom andra hästar och blåste upp sig. Sedan när vi kommer tillbaka till stallet så fick han hormonpåslag av alla ston och hästar. Så det var ju kontrollerat på det viset att han inte kunde ta sig någonstans. Men med en häst som är hingstig vet kanske inte alla att även om du har uppfostrat den väl så är gener och hormoner starkare än vad man alltid kan kontrollera och det var väll det som hände sen när vi kom fram till stallet igen och skulle prova lasta för han blir en helt annat häst när han blir hingstig. Han hade liksom NO respect och var  allmänt blockerad av stimulansen. Fick ringa efter pappa och min farbror som kom och hjälpte att lasta så vi tog oss hem. Nu pratar jag alltså om en häst som kan backa av ett litet pet på bogen som nu inte reagerade på nästan några signaler han lärt sig.

Så även att jag känner att jag gått fram i inridningen och det vi gjorde idag var fantastiskt, måste jag nu backa tillbaka tillbaka bandet igen och hitta respekten som delvis suddades idag vid lastning. Känns ju lite bittert, men har man bestämt sig för att det ska gå så gör det ju de tillslut. Jag vet ju vilken kapacitet hästen har och jag vet att vi kommer bli ett ekipage med respekt och otroligt mycket vilja när vi hittar knapparna dit igen. Fránns styrka och min intelligens ska ju kopplas samman mellan oss. Det krävs oerhörda massa timmar att bli ett med sin häst och idag vart de blod svett och tårar.

Är stolt att vi tagit oss såhär långt och jag vet av det jag tränat hästar förut att man har igen allting man gör på marken. All tid man spenderar och försöker lära sig och förstå sin häst. Kommer ge med sig. Den häst som jag har bakom stallet besitter en massa power och jag kommer göra allt för att det ska läggas på rätt saker vad det än kommer krävas av mig så kommer vi fixa detta tillsammans!

Här gick det superbra att lasta, var INGA problem alls!

Fránn Från Frihamra

Fránn Från Frihamra

4 år gammal. Exakt 6 månader sedan jag hämtade honom! <3



torsdag 29 januari 2015

Alltså Frànn är skodd för första gången nu!!!

Hejsan!!
Idag så har jag fått Alfur verkad hovarna på och Frànn är skodd!!!! Det gick ju jättebra  
Han skötte sig väldigt bra och hovslagaren berömde honom för sitt temperament och att han var fin tyckte hon. Var ju kul att höra. Såg han springa sen i hagen och det såg jättebra ut. Ska bli sååååååå kul att rida i helgen. Maria i Ersnäs ska hjälpa mig och vara draghjälp med en annan islandshäst.
Ska bli sjukt spännande detta! Får se om han vill springa efter eller hur han nu tänke
Imorgon händer inte så mycket, det ska snöa 50 cm och det är redan hur mycket snö ute...så snart kan väll hästarna gå över staketet, men nästan i alla fall.

På lördag eftermiddag däremot ska jag och några Miduriter (medlemmar i Midur islandshästförening) träffas hos Magda och hennes syster Amanda i Råneå för lite middag och sånt på kvällen.
Lär väll bli mycket hästprat, men det behövs när man mest pratar om skola och sånt på dagarna 
Hoppas allt nu går bra för oss två i helgen med inridningen så ska jag berätta också sen hur det gått!!! :D





onsdag 28 januari 2015

kamerornas värld......

Hejsan!!!

Jag har tränat häst en stund idag. För nu var det dags att köra igång igen! :D

Det gick verkligen superbra, han gick efter mig bara efter några övningar och sen var han jättelydig hela passet. Jag hade riggat upp systemkameran och tänkte filma allt. Jag trodde såklart allt skulle gå jättebra och att det filmades hela passet. Så klart så stängde kameran av efter 3 sekunders inspelning så det var ingen lång film. Däremot när jag ska därifrån så råkar jag sätta igång filmen och det spelas in 20 minuter då kameran har linsen på och helt svart. Kulkul!!!

Blev iaf några bilder och så idag :)






måndag 26 januari 2015

Behandling av regnskållor på häst

Hejsan!

Idag har det blivit mycket gjort. Plugg några timmar på förmiddagen och eftermiddagen och innan det blev mörkt gick jag ut och körde en sväng virkon på Alfur som har fått regnskållor under halsen.

Han har kliat bort päls och fått några sårskorpor, så de måste behandlas med virkon s.
Man blandar 5 l ljummet vatten med 1 tablett virkon. Finns och köpa pulver med, men tyckte det verkade vara enklare att köra med tabletter så jag köpte det idag på granngården.

Jag har aldrig haft en häst som fått regnskållor förut, så jag var inte bekant med det. Det är dock tydligen väldigt vanligt och lätt att behandla om det inte blivit så allvarligt. På Alfur är det inte så allvarligt utan mest att det kliar väll och det tar desininfekterade medlet virkon s bort. Man ska behandla varje dag till varannan dag för att det ska läka. Är det lindrigt brukar det ofta läka av sig självt.

Regnskållor uppträder då det är fuktigt och varmt i huden och det är en bakterie som är smittsam så jag måste hålla koll på Frann nu och se så båda är okej. Ganska lätt att upptäcka att en häst drabbats av det, bara kolla bilden nedan så ser man Alfurs hals hur han är lite sårig och kliat bort pälsen. Dessutom så känner man det om man går igenom hästens päls då det uppträder blämmor i huden.

Är hästens allmäntillstånd påverkad ska man såklart alltid kontakta veterinären!



Detta använder jag vid regnskållor

lördag 24 januari 2015

Första veckan på LTU

Hejsan!!!

Har nu avklarat min första vecka på skolan. Vi är 17 stycken i klassen (Bygg och anläggning,THBAG). Har påbörjat två kurser redan och det känns riktigt bra faktiskt :)
Första veckan har vart fartfylld och proppad med information så följde med Rickard till Morjärv. På tisdag så har jag lektion igen så ska försöka göra lite skola i helgen.

I veckan så kommer mest troligt hovslagaren och skor min häst. Ska nu börja inridningen igen och det känns superkul, ska börja gå igenom allt först som han egentligen redan kan och sen så ska jag prova och ha någon som draghjälp med en annan häst och sen är det bara och köra!!! :)



söndag 18 januari 2015

Då var det snart dags!

Hejsan!
Vart ju sjuk för en vecka sen i luftvägskatarr och är väll fortfarande inte helt bra än så hoppas på att vara bättre i morgon, för då börjar skolan!!!! Kan typ inte fatta att det redan är 19 januari imorgon. Tiden går så fort. Rickard har vart borta 8 dagar med och kommer nu hem från tävling. Ska hämta han på en halvtimme.

På hästfronten så upptäckte jag att Alfur kliat sig väldigt mycket under halsen så det som skrapats bort päls och blivit små sårskorpor i huden. Ringde till M, hans ägare och hon tyckte jag skulle känna igenom om det var små finnliknande saker i huden på andra ställen. I sånna fall är det inget farligt och det läker av sig själv.
I veckan ska jag också försöka få hit hovslagaren så jag får sko Frann för första gången. Då jag tänkte ta hjälp av Johannes i Ersnäs nästa helg som draghjälp!
Ska bli riktigt spännande faktiskt :)


Mest troligt regnskållor trodde M, 

fredag 16 januari 2015

Inte alltid en dans på rosor..

De här inlägget är ett minne av mina hästar som jag haft i 7 år som båda gått bort inom mindre än ett år.

Det är fredag den 16 januari 2015 och idag fick vi ta farväl av Lukas nordsvensken. Tänker inte beskriva några detaljer, men han vart sjuk och vi har fått ta bort honom. Det är nu andra guldklimpen efter Topar som nu får käka äpplen tillsammans där dem nu är <3 Just nu så känns de jobbigt så klart.. men jag vet att med tiden läker såren och jag har ju två jättefina individer på baksidan som ger en liv och glädje när det just nu är tomt utan den stora fina nordsvensken och Topar. Är en vacker dag ute. 1 plusgrad och nu tittar nästan solen fram. Lukas och Topar era minnen är föreviga och ni kommer alltid vara älskade av er människofamilj <3

Det har varit så fantastiska att få ha så fina hästar. Dem har haft så fina personligheter och alltid hittat på något bus när man minst anar det. Dem har varit på egna upptäcktsfärder, men kom alltid hem tillsammans. Dem var verkligen som ler och långhalm. Efter att den ena hästen gick någonstans så följde den andra alltid troget med. Fick man tag på den ena hästen så behövdes aldrig någon grimma utan den andra hästen följde med hack i häl.


Vila I Frid Toppen (1989-2014, 25 år) och Lacke (2007-2015, 8 år)  <3








söndag 11 januari 2015

Lukas då..

Hejsan!!

I helgen så har det hänt mycket. Tagit spruta och var en sväng till Piteå tillsammans med Rickard och gjorde lite ärenden. När vi kom hem så for jag och Rickard förbi på baksidan där hästarna och stallet är. Jag skulle bara kolla så dem stod i sin hage och att allt var lugn och Rickard skulle hämta nå från garaget. Ser bara en häst först och ingen häst i Lukas hage så då börjar jag ana oråd och tänkt att han smitit, men då kommer Frànn och Lukas fram och alla tre hästar är i en hage !!! Min första tanke var hur har det kunnat gå till? Varför vill han in till dem andra hästarna och hur har kunnat komma in? Så jag tittar närmare på hagen och ser att han tagit sig över järnhagen och knäckt brädan som var överst. Pappa och Per kommer hem och då får vi tag på Fránn och kan efter det få fast och leda in Lukas. Allt gick ju bra som tur var!

Igår så sålde jag fika på ett trav åt min släkting och fick in 450 kr till deras klubb på 2 timmar och var lite i stallet när jag kom hem :) Sen på kvällen hade vi filmkväll hos M i Ersnäs. Vi åt rocky roads och chips med dip, mums! :)

På en vecka kommer hjärtat hem från tävlingar i Eskilstuna och Tjeckien. Han kommer hem dagen innan jag börjar skolan. Ska fixa sista grejerna nu innan jag börjar hade jag tänkt också.





Lukas tillsammans med dem andra ;)










fredag 2 januari 2015

Fram och Bak


Hejsan 

Det är snöblandad regn ute nu, så jämfört med igår så struntar man nog i att vara för mycket ute idag. Däremot kommer M och hälsar på sin lilla treåriga skäck hemma 

Nu räknas ju alla hästar ett år äldre. 1 Januari så blir dem ett år äldre enligt någon slags räkning. Så nu är min häst 4 år enligt papper och jag har ridabstinens!!!! Kan det inte bara bli februari NUUU!!! 



Frann håller bokstavligt på att somna när jag borstar honom, här lutar han huvudet mot björken medans jag borstar svansen. Skrattade inombords när jag tittade upp 

"Fram och Bak" "Kling och Klang" Kärt barn har många namn

Besökte små kusinbarnen och Rickard vart populär genast <3