Kategorier

fredag 27 februari 2015

Morgonstund med hästarna

God morgon!

Sitter på skolan nu, blåser storm ute och hästarna stod i och åt när jag och Rickard åkte förbi med bilen i stallet. Pappa gav dem mat på morgon, det var därför.

Annars så ska jag försöka rida i helgen, köpte en ny sadelgjord igår och rosa reflexer, så nu kommer jag kunna spänna sadeln utan problem!!! 

Ska bli kul att prova den faktiskt. Se om det blir någon skillnad.





tisdag 24 februari 2015

Inridning del 3

Hejsan!

Idag fick jag lite tid på morgonen att träna Fránn. Hade sådan tur med vädret att solen sken upp så fort jag gick ut så tänkte det skulle vara passande att ta Fránn med ut på travbanan och träna lite.

Började väldigt bra och nu funkar det riktigt bra att gå i grimskaft och han stannar och lyssnar mycket bättre än han någonsin gjort förut. Han håller avstånden och är väldigt lyhörd på signaler då jag tycker han går för nära.

Sedan så började jag göra tygeltag och då tyckte jag inte alls det gick nå vidare utan han tryckte ut mig mot diket i stort sett så då vart jag lite irriterad på honom, men provade sen efter ett tag igen och då gick det bättre. Kände dock att han koncentrerade sig mer att spåra hästar och lyssna efter annat när jag väl tänkte prova hänga i sadeln så jag struntade i att hoppa upp på honom denna gång. Hade behövt assistans för att han vart lite väl okoncentrerad vid förberedelserna för uppsittning. Jag var helt ensam så de gjorde inget för jag kände att han inte var mogen för de helt enkelt. Nu hoppas jag det går bättre nästa gång :)











torsdag 19 februari 2015

Inridning del 2

Hejsan!!!

Idag så började dagen med att jag gick ut till hästarna och var fast besluten att jag skulle sitta upp på Fránn och rida några minuter helt ensam och vet ni vad? Det vart så!!!! =D

Började i stallet med att sitta upp i boxen och det gick ju väldigt bra och sen när vi gick ut och gick så höll han avståndet till mig hela vägen till travbanan och då kände jag att det var dags att prova sitta upp och rida.

När han kändes avspänd och koncentrerad så satt jag upp och prova tygeltagen så dem satt först och sedan drev jag på med smackning en gång och då började han springa lite försiktigt framåt och sen ökade han utan att jag behövde göra så mycket, testade att sparka bakut 2-3 gånger och sen växlade han gångart till galopp och då hängde jag bara på tills han började sparka bakut en gång igen och berömde mycket för hans vilja framåt. Stannade med one rain stop och då stannade han och sedan hoppade jag av och vi började gå hemåt igen.

Tror han tyckte det var jättekul och bli riden på och sen så förstod han att han skulle springa framåt och det var också jättekul. Att han just gjorde det efter mina kommandon och var så lydig ändå för att vara andra gången jag sitter upp och rider ensam på det viset.

Sammanfattningsvis så var det en riktigt bra dag för mig och Fránn och han börjar kännas mer och mer mogen och fattar fort. Hoppas han fortsätter utvecklas och att vi hittar knapparna. Idag kändes det som vi förstått varandra mer än någonsin förut i alla fall! Och den framgången ser jag stort på och hänvisar tillbaka till om man får en motgång framåt, vilket man kommer göra.



Nu blickar vi framåt!

måndag 16 februari 2015

Bilder islandshäst

Hej!!!

Idag blir det bara en liten bilduppdatering. Har inte hänt så mycket så visar bilderna jag tog igår.



söndag 15 februari 2015

Nu säger vi god natt!

Hejsan!

Kom precis hem från Kalix. Följde med Rickard på middag där med hans skytteklubb och har precis kommit hem.

Blev ingen träning av Fránn idag, däremot så vart det en sväng igår men inte att rida. Han har blivit väldigt hingstig nu på senaste och nu överväger jag att kastrera faktiskt. Det jag sa innan jag köpte honom var att det inte skulle bli så att man måste hålla på och tjorva fram och tillbaka med en hormonstinn häst, så ska ringa och höra med en veterinär i veckan vad som blir bäst enligt dem. Skulle ju vilja göra det så enkelt som möjligt bara. Han har inget elakt för sig, bara drygt att han ska visa upp sig och tala om att han är hingst hela tiden. Även för mig. Svårt att få han att lyssna helt och drygar när man försöker få tillbaka uppmärksamheten och då blir det inte kul sen när man far och tävlar. All energi ska ju gå åt att tala om vem han är. Jag ska dessutom inte satsa på avel utan vill ha en okomplicerad häst att ta med på tävling, vilket han inte kommer vara som hingst. Jag har inte så mycket val. Vill ju att han ska få träffa mycket andra hästar och inte behöva oroa mig för att han ska smita eller råka göra illa sig eller någon annan. Aja, men nu måste jag sova för ska upp tidigt imorgon. God Natt!!!



onsdag 11 februari 2015

Inridning igångsättning hingst

Hejsan!!!

Idag har jag ingen skola utan får göra det hemma istället. Skönt var det för jag hade tenta igår och då vart man jättetrött sedan på kvällen så tog sovmorgon och varit i stallet på förmiddagen. Ska sätta mig med matten snart :)

På morgon så gick jag och fotade hästarna lite och sedan tog jag in Frànn och sadlade och tränsade honom. Jag hade egentligen tänkt sitta upp, men kände efter vägen att det inte var någon idé att prova ens för han var lite ofokuserad på mig och jag fick istället träna ledarskap på backen slutade det med.

Han ville gå nära bakom mig och det gillar jag inte att han gör för om han blir på bustaget så kan han ju råka träffa en hov någonstans..typ huvudet då han kanske kommer på att han ska prova stegra så jag är jättenoga att han ska gå lite längre bakom än vad jag hade gjort om han inte vart hingst och haft tendens att stegra.

Jag har ALLTID hjälm när jag tränar honom. Anledningen är att det handlar om säkerhet.
Jag har inte än lärt känna honom på det viset att han inte provar något som jag inte hinner undan ifrån, sedan så är hingstar mer nyckfulla oftast så man ska som vara med på det mesta och då är det skönt att inte behöva oroa sig för att få en järnhov i huvudet eller att han kastar och får honom över sig. Jag har det helt enkelt för min/våran säkerhet. Jag har också säkerhetsväst varje gång jag provat sitta på honom utifall att något händer. Man försöker ju undvika och säkerställa att det inte ska hända något, men man kan aldrig vara 100%. Vi måste lära känna varandra mer först och veta rollerna innan han börjar få ta egna intiativ. Unghästar är ju som dagisbarn nästan. Allt ska ju som provas och är som nytt och spännande. När dem blir mer erfarna och äldre så brukar ju många hästar kunna förstå mer och är inte lika irrationella i sitt handlande.

Fránn Från Frihamra







söndag 8 februari 2015

En sväng till Haparanda

Hejsan!

Igår var jag och Rickard i Haparanda en sväng. Vi kände väll båda att vi ville hitta på något och kika på lite affärer där. Vart såklart lite shopping på IKEA. Köpte en sänglampa och lakan.

När vi skulle hem så gick vi in på en sportbutik och alldeles bredvid den affären var Hööks, så jag passade på att kika lite vad dem hade för grejer och jag hittade ett enkelt träns på halva priset och sen köpte jag benreflexer till Frànn. Ska bli kul att prova det sen på honom, måste dock smörja in det först! :)

Snart blir det lite tårta för Rickards syster har fyllt år så hon bjuder på tårta hos deras farmor och farfar och på morgon var vi på en biltur i skogen och följde massa bilvägar. Är jättefint väder ute nu. Soligt och inte så kallt :)



torsdag 5 februari 2015

Dags att ta en spruta igen

Hejsan!

Idag var jag på skolan en sväng. Tog bilen idag då jag inte hittade någon lämplig buss. Grupparbetet i entreprenadjuridiken övning 1 är klar. Väldigt bra att kunna lite regler och paragrafer och kunna hitta i boken om man blir osäker på någonting senare. Imorgon är de dags för hyposens spruta igen och sen tar jag buss till Morjärv :)

Tänkte träna häst idag när jag kom hem, men sov dåligt inatt så jag somnade en stund på soffan och sen var de mörkt när jag vaknade, så jag gick på en promenad bara. Var skönt.

Idag när jag for hem började jag känna vårkänslor, solen sken och de har äntligen(!) slutat snöa. Är snörekord i Luleå sen 50 år tillbaka. Så är grymt mycket snö faktiskt.

Frann utvecklas hela tiden tycker jag. I helgen när vi var borta fick vi ett tillbakaslag, men nu igår när jag var i hagen fick jag uppleva något som jag bara upplevt med Topar förut. 
Han följde efter mig vart jag än gick. Sprang jag så sprang han bakom. Stannade jag så stannade han bakom mig. Var en helt fantastisk känsla att vi kommit så långt tillsammans. Kändes som han skulle följa mig om jag gått i det fria också. Han var verkligen lyhörd och accepterade mig som ledare. Jag kände att vårat bakslag ändå kom fort tillbaka till dit vi var innan. Måste säga att jag har en fantastisk häst. Hoppas för mitt liv att han blir lugnare kring andra hästar av att jag tränar honom. Han har ju redan blivit en lugnare individ med min träning och det ger resultat. Sakta går de framåt och de är superkul!









söndag 1 februari 2015

Jobb med snöröjning idag.

Hejsan!

Som dem flesta vet så har det snöat ganska så mycket i norrbotten. Till och med att det håller på att bli nytt snörekord i Luleå. Har väll tillkommit till 1 meter och mer på bara några dagar. Det är sjuka mängder som ska bort. Var väldigt bra igår då jag red Fránn! Han hade inga planer att dyka ner i dem gigantiska dikeskanterna och höll sig på vägen enkomt :)

Idag följde jag med Maria och hjälpte hon och skotta åt Riksbyggen på bergnäset. Ganska många lägenhetsdörrar och soprum som skulle röjas från snö. Hyresgäster som uppskattade det mycket då dem knappt kom ut genom dörrarna. Nu känner man sig lite mör i kroppen(..!) och var grymt härligt med en bastu då jag kom hem. Imorgon vankas skola och det blir väll fortsättning på entreprenörsjuridiken grupparbete och lite matte.

Vi har delat på hagarna nu så Fránn och Alfur står för sig. Därför att både jag och M kände att det snart kommer göras upp om rollen som ledare. Vilket kan bli illa då Fránn har broddar och skor. Så nu står dem bredvid varandra med inte så dem kommer åt och behöver göra upp om rang. Vilket känns skönt!

Nä nu ska jag försöka sova lite. Behövs nog lite sömn och återhämtning då jag och Maria kämpade på bra ute i snömassorna idag :)